22 Eylül 2014 Pazartesi

Missha Markasına Bakış: Kore'de Nasıl, Türkiye'de Nasıl?


Herkese Merhaba! Biraz farklı bir yazı olacak bu belki de, ancak Missha'nın ülkemize giriş yapmasıyla birlikte biraz konuşmadan edemedim gerçekten. Konu aslında son yıllarda ülkemize giriş yapan diğer tüm markalarla aynı. O açıdan yeni değil belki; ancak yazdığım her Missha yazısında nedne hala TR'den almayıp da internetten sipariş verdiğim konusunda soru aldığım için dayanamadım ve de yazmaya karar verdim bu yazıyı. 

Umarım hem bu konudaki düşüncelerim, hem de markanın tarihi konusunda biraz bilgi verir bu yazı sizlere~ 



 
Seneler önce Kore'li arkadaşlarıma Missha'nın BB'sinin yurt dışında çok ünlü olduğundan bahsettiğimde baya bir gülmüşlerdi bana. Ne markanın kendisi, ne de ürünün kendisi "iyi" olarak bilinenlerden değildi o zamanlar. Missha sonraki yıllarda baya geliştirdi imajını ve de daha genç bir kitleye hitap etmeye çalıştı. 

 
Dizaynlarını hafif hafif değiştirdi, kullandığı marka yüzleri ile TVXQ, BoA derken daha genç bir kitleyi hedef aldı; popüler ancak pahalı cult'laşmış markaların en ünlü ürünlerinin uygun fiyatlı kopyalarını yaparak açık açık bizimki aynı ama daha ucuz diyerek inanılmaz akıllı bir PR kampanyası yürüttü*; habire indirime girmeye başladı daha ilgi çekici görünmek için.

*Örneğin SK-II'nin en popüler ürünü olan esansı, Estee Lauder Midnight recovery serumu vs. Time Revolution Esansı ve Time Revolution Gece Serumu bu 2 ürünün Missha versiyonları ve de Missha gerçekten de bu 2 ürünün orjinalini kullanarak reklam yaptı çok akıllı bir şekilde. O kadar başarılı oldu ki indirimin ilk gününde tükenen 2 ürün hala bu 2si.

 

İşe de yaradı bu çabaları, hala devam da ediyor. Yavaş yavaş başarılı olmaya da başladı marka, özellikle de sık sık indirime girmelerinin payı büyük bu konuda.

Peki marka Kore'de bu kadar iyi olarak bilinmiyorsa internette neden bu kadar ünlü? Cevabını siz de tahmin edebilirsiniz sanırım; BB Krem. Perfect Cover BB Krem bizim burada da tanık olduğumuz feci bir üne sahip.  Koreliler arasında olmasa bile, diğer Asyalılar arasında Perfect Cover BB krem bir kere ünlenip internette yayılınca baya satmaya başladı. Türkiye'de de aynı durum yaşandı. İnternette çok popülermiş diye kulaktan kulağa yayıldı ürün, ve de bunun sonunda TR'ye ilk giren marka oldu Missha. Fiyatlarının Kore fiyatlarına kıyasla oldukça yüksek olması bile fazla etkilemedi satışlarını. 

Konuştuğum Koreli arkadaşlarımın hepsi bana BB krem sorunca 3 farklı BB sayardı, Ben Missha çok ünlü deyince bön bön bakarlardı bana. Ürün ilk önce Koreye turist olarak gelen diğer Asyalılar arasında popülerlik kazandı çünkü. Ben de ilk defa zaten Hong Kong'lu bir blogger'ın bloğunda adını duymuştum Misshanın. Missha ve Skin79, BB krem furyası batıya gelmeden önce internette popülerlik kazanan tek BB kremler olduklarından yayılırken de ilk onlar yayıldılar. 



Missha'nın Amerikan sitesinde diğer markaların BB kremlerinin aksine 1-2 renk değil de; 3-4 tane daha koyu ya da açık renklerin olması; Missha'nın Kore dışı ülkelerde en çok satan BB olmasının arkasındaki nedendi. Aynı nedenden dolayı da en hızlı ünlenen BB krem oldu internette. Bu diğer Kore markalarının hala çözemediği, yapamadığı bir şey, gerçekten takdire değer Missha'nın diğer ırkları da göz önüne alarak ürün üretmesi. 

~~~~~~

Gelelim asıl konuya. Ne zaman Missha ürünü incelesem orada alışverişimi yurt dışından yaptığımı yazıyorum ve de sürekli aynı sorular geliyor. Neden TR'den almadın, neden yurt dışından sipariş veriyorsunuz vs. Cevabı çok basit aslında. Yurt dışında dolar kuru bu şekildeyken bile dolar üzerinden alışveriş yapıp, kargo parası ödediğimde bile, TR fiyatından daha ucuza geliyor.



Ben Missha ürünlerini, örneğin Perfect Cover BB kremini indirimden 6-8 dolara aldım hep Koredeyken; 18-25TL'ye. Mağazaları Ankara'da ilk açıldığında gittiğimde de ufak çaplı bir şok geçirmiştim zaten bu nedenle. Abartısız Kore'de her cuma-pazar arası belli serilerinde indirip yapıp, her ay sonunda da 28-31'i arasında mağaza genelinde %50~70 indirim yapan bir marka Missha. Tanıdığım hiçbir Koreli indirim yokken alışveriş yapmıyor, arkadaşım resmen cüzdanımı zorla çantama sokturmuştu benim, salak mısın 2 gün bekle diyerek. O kadar sık indirime giriyordu ki. 



Buradaki fiyatlarına bakan markayı Clinique zannedecek.  Bana açıkçası çok saçma geliyor. Evet TR'de kozmetik vergisi çok yüksek, markaların ellerinde değil çoğu zaman fiyat etiketlerinin büyük bir kısmı; ama 20 liralık ürüne 80TL vermek gibi bir niyetim yok açıkçası. 200liralık ürüne gider 230TL verirsin belki; ancak Missha, ELF gibi aşırı uygun fiyatlı markalar fuhuş fiyatlara satlınca - markanın elinde olsun olmasın - ben o şekilde alışveriş yapmak istemiyorum gerçekten. 

Dediğim gibi, diğer ülkelerde 4-5% oranında olan kozmetik vergisi, burada 20% oranlarında; fiyatlar tabi ki artacak, ancak dediğim gibi bu kişisel olarak benim düşüncem. 

Merak eden, sürekli soranlar için umarım açıklığa kavuşturmuşumdur bu konuyu ve de neden hala Kore ürünlerini internetten aldığımı~




4 yorum:

  1. Missha kremlerini 4 yildir kullaniyorum ve baska bir krem denemeyi bile dusunmuyorum ancak hakikaten pahali.internetten nasil ve nereden siparis verebiliriz. Bilgi verır misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar en son yaptığım yurtdışı alışverişim gümrükten geri döndü kozmetik diye lütfen bir site tavsiye ederseniz çok sevinirim . Çünkü ürünlerimin geri gonderilmesi beni çok üzdü.

    YanıtlaSil
  3. iyi günler yazınız çok işime yaradı ellerinize sağlık ama eğer nereden alışveriş yaptığınızı söylerseniz çok mutlu olurum. yurt dışından hiç alışveriş yapmadım güvenli site hangisidir bilemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trendyolda var missha ruj far fondöten ve cilt bakım için olan herşey ve gerçekten çok güzeller

      Sil